Škratek Prijateljček

(Preventivni program v vrtcih)

prijateljcekSklop interaktivnih delavnic, ki so združene pod krovnim naslovom ŠKRATEK PRIJATELJČEK , je zasnovan kot preventivni program preprečevanja nasilja med in nad otroki, zgodnje ozaveščanje otrok o nesprejemljivosti družinskega nasilja ter vzgoja otrok za strpnost in prijateljstvo.
Namen projekta je, da otroci preko interaktivnih iger, iger vlog in lika škratka Prijateljčka, spregovorijo o svojih čustvih in občutkih, se naučijo poimenovanja in prepoznavanja čustev ter alternativnih oblik vedenja v konfliktnih situacijah. Prav tako otroci preko zgodb, ki jih pripoveduje škratek Prijateljček spoznajo, da je zelo pomembno, da odraslim povemo kako se počutimo in če nam nekdo naredi nekaj kar nam ni všeč POVEMO, ker edino tako se lahko kaj spremeni. Otroci to zelo dobro razumejo na primeru zgodbe o škratku Prijateljčku in fantku, ki mu je zaupal svojo skrivnost.
Škratek Prijateljček spodbuja pozitivne medsebojne odnose, medsebojne pohvale in prepoznavanje pozitivnih vedenj otrok, ki pozitivno vplivajo na skupino. Srečanja se vedno začnejo s pohvalami, kjer škratek pohvali otroke, ki so govorili lepe besede, so se opravičili ko so naredili kaj narobe, so prijatelja potolažili, so posodili svojo igračo, so se uspeli dogovoriti o igrači namesto, da so se skregali.
Škratek otrokom pove tudi jasen in razumljiv model sprejemljivega vedenja. Na primer, kako si sposoditi igračo ne da bi prišlo do prepira? Škratek spodbuja dogovarjanje, pogovarjanje in predlaganje alternativnih rešitev.
Škratek zelo jasno zavzame stališče, da je vsakršna oblika nasilja popolnoma nesprejemljiva.

 

Projekt vodi dipl.soc.del. Uroš Lavrič, ki ima večletne izkušnje pri delu s skupinami otrok in mladostnikov in je vodja projekta SOUSTVARJAMO NENASILNO OKOLJE, ki že četrto leto poteka po ljubljanskih osnovnih šolah.

 

Program ŠKRATKA PRIJATELJČKA izvajamo v ljubljanskih vrtcih, za otroke od 4 do 6 leta.

Kje: v vašem vrtcu
Kdaj: po dogovoru
Za koga: za otroke od 4 do 6 leta
Info: Skupaj sestavimo primerni program in se dogovorimo o celotni izvedbi.

Bi radi, da tudi vaš vrtec obišče ŠKRATEK PRIJATELJČEK? Povabite ga, mu napišite pismo in z veseljem vas obišče.

 

 

Program sofinancira:
Mestna občina Ljubljana, Urad za preprečevanje zasvojenosti

 

                                 MOL logotip SLO promocijski mali 2

 

Za vrtičkarje

salca

Oblikovanje in kreativa: Vesna Turk | Izdelava spletnih strani: Intinet | Copyright © Zavod Enostavno Prijatelji, 2013